Lidelsens vendepunkt: Når krise tvinger oss innover
Krisens Dype Spørsmål
For noen vil det dukke opp en periode i livet hvor all ytre mening smuldrer bort – sykdom, tap, ulykke eller svik kan rive bort alt som var etablert, trygt og forståelig. I slike stunder står vi igjen, nakne og alene, overfor det samme spørsmålet som Bibelens karakter Job til slutt våget å stille da han ikke lenger maktet å stå i smerten: "Hvorfor meg?" Dette er ikke et rop om rettferdighet, men en eksistensiell vending – et punkt hvor smerten ikke lenger bare er noe vi utholder, men noe som krever innsikt. Når den ytre verden ikke lenger holder oss oppe, begynner en annen bevegelse i oss selv – innover.
Smerten er psykens siste verktøy for å vende vårt fokus mot det autentiske selvet. I en materialistisk verden er det ytre fokuset overrepresentert, og det hemmer kanskje det naturlige fokuset innover. Psykologen vi møter idag, lærer oss å mestre og endre perspektiv og å fortsette å arbeide med å være positive. Men siden tidens morgen har denne indre krisen vært sentral – fra kong Gilgamesh i den første sivilisasjon, til psykologen Carl Jung, eller nå nylig Eckhart Tolle, som er kjent for innsikter som nettopp hadde sitt utspring i en slik personlig krise som krevde at de gikk inn i seg selv.
Troens Indre Søken
I Bibelens historier finner vi karakteren Job som stilte det viktige spørsmålet “hvorfor meg”. Spørsmålet er punktet hvor job for nok av at en Gud skal herse med han og han stiller seg selv og universet det viktige spørsmålet. I historien har Job alt han ønsker seg i livet og har blitt gitt alt. i Historien Inngår Gud en avtale med Djevelen, etter at Djevelen stiller spørsmål ved om Job har tatt livet og troen for gitt. Gud lar Djevelen teste ham, og Job blir gjort til troens utholder. Han mister alt, men hans tro bøyes ikke. Likevel – det virkelige vendepunktet i fortellingen er ikke tålmodigheten hans, men øyeblikket hvor han stiller det ærlige spørsmålet: "Hvorfor meg?"
Her går troen fra å være en blind lydighet mot ytre lover gitt av en usynlig Gud, og aksept av prøvelsene han er satt i, til en indre søken. Spørsmålet “hvorfor meg” er rettet mot Gud, men vi kan også tolke det som at Job like fullt spør seg selv. Denne vendingen innover, hvor transformasjonen tar fatt, gjentas i alle de store åndelige tradisjonene. Det punktet hvor man på et punkt ser sitt ansvar og mulighet for å endre situasjonen man er i ved å vende innover i seg selv.
Lidelsens Universelle Spørsmål
Hos Buddha, som forlater palasset for å møte verdens lidelse, ser vi samme bevegelse. Etter å ha forsøkt alle ytre veier, når han frem til denne innsikten: "Når det ikke finnes noen annen vei igjen, finnes det opplysning."
I kristendommen ser vi samme mønster – særlig i de mystiske tradisjonene. Johannes av Korset kalte det "Den mørke natten", ikke som en straff, men som en nødvendig passasje inn i seg selv. I den stillheten der man sier at Gud ikke lenger “svarer”, begynner en dypere erkjennelse å vokse frem hos individet.
Alkemi som Metafor for Indre Transformasjon
Alkemien, en spirituell tradisjon fra Egypt som fortsatt lever idag, fanget denne prosessen i sitt symbolspråk. Den første fasen i alkemisk transformasjon er nigredo – det svarte. Et totalt mørke, et oppløsningens punkt, hvor det gamle selvet dør, vi kan se dette punktet litt som når Job mister alt. Men for alkemisten var ikke dette undergangen – det var begynnelsen. Uten nigredo, ingen mulighet for gjenfødelse.
Carl Jung brukte nettopp alkemi som bilde på menneskets psykologiske utvikling: Vi må “koke i mørket” før noe ekte kan dannes, altså det ekte er punktet hvor vi peker fingeren på oss selv og spør “Hvorfor meg”. Dette vendingspunktet gir ikke oss skylden, men den inkluderere oss i det større bildet av vår lidelse. Lidelsen blir ikke nødvendigvis god, men får mening og relevans.
Løsning og Forening i Alkemi og Åndelighet
Et sentralt prinsipp i alkymien er dette: Alt må ofres for å få det man virkelig søker. Den som vil vinne det sanne psykologiske gullet – det indre gullet, visdommen, helheten – må være villig til å gi slipp på alt som ikke er ekte. Og ofte er det kriser som er det beste verktøyet for dette.
Det betyr gjerne å miste kontroll, status, identitet – til og med tro – for å finne en dypere forbindelse med det som er sant. Som det gamle alkymiske prinsippet sier:
“Nisi moriatur, non vivificatur — Med mindre det dør, kan det ikke bringes til liv.””
Dette henger sammen med det klassiske alkemiske-mottoet: "Solve et coagula" – Løs opp og bind sammen. Før noe nytt kan bygges, må det gamle brytes ned. Psykisk, åndelig og emosjonelt er vi ofte tvunget til å oppløse våre tidligere overbevisninger, sosiale masker og tilknytninger før noe sant og holdbart kan krystallisere seg i oss. Derfor sier man også i alkemien: Det guddommelige skjuler seg når det vil at vi skal finne det på et nytt nivå.
Våkne fra Komfortens Fangenskap
Khalil Gibran oppsummerer tanken om komfort og selvet med sitt treffende sitat:
"Comfort kills the passion of the soul..."
Det vi kaller trygghet, kan ofte være et fangenskap og faktisk gjøre oss virkelig ille. Når alt er behagelig, finnes det lite som driver oss til sann søken i oss selv. Lidelsen – uansett hvor mye vi forsøker å unngå den – vekker oss fra dvalen.
Ibsen og Per Gynts Visdom
I diktet Per Gynt følger vi Per som ikke evner å finne seg selv. Ninja Benneche oppsummerer det glimrende i nrk-serien Hemmeligheten bak Per Gynt: I Diktet har man har blitt advart og fått et godt råd – ikke bygg et selv ved hjelp av feige løgner, halvsannheter og propaganda. Alle kan komme unna med feighet og vissvass, men da blir du ikke kjent med deg selv – og da vet du ikke hva du er god for.
Én karakter i diktet får betegnelsen “han var seg selv” – og det var en knappemaker som kappet av seg fingeren for å slippe militærtjeneste. Han ofret fingeren og fedrelandet for noe større enn seg selv: sin mor, og sin forlovede som ventet barn. Personlig mening må ikke nødvendigvis være sentrert rundt én selv – mening kan nettopp ligge i å tjene sin familie.
Den Gjenfødte Søkerens Reise
Psykolog og lege Gabor Maté peker på hvordan sykdom og krise ofte bringer oss tilbake til det som er ekte – det vi undertrykte for å bli elsket eller akseptert. Når livet bryter sammen, avsløres ikke bare smerten – men også en mulighet: Hvem er jeg egentlig, når jeg ikke lenger prøver å være den andre forventer at jeg er?
Når Lidelsen Åpner veien til Meningen
Viktor Frankl, som overlevde konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig, siterte Friedrich Nietzsche i sin bok om mening:
"Den som har et hvorfor å leve for, kan bære nesten ethvert hvordan."
Men dette “hvorfor” finner vi ikke i komfort – det oppstår i det punktet hvor alt annet er tatt fra oss. Ikke fordi lidelsen er god, men fordi den river ned illusjonen om kontroll og åpner rommet for dypere mening – forankret i oss selv, ikke verden utenfor.
Materialismen og selvmordsparadokset
Selv om selvmord ofte ses som den ultimate flukten fra smerte, skrev Carl Jung at selvmord i bunn og grunn er en feiltolket følelse. Ifølge Jung representerer selvmordstanker et behov for en psykologisk død – en indre oppløsning av gamle mønstre og en fremkalling av ubevisste deler av selvet.
Når vi opplever tanker om selvmord, er det psyken som roper ut at måten vi forholder oss til verden på, ikke lenger tjener oss. Dette kan skyldes mishandling, sykdom, tap av venner, utnyttelse – eller mangel på grenser og evne til å følge egne behov. Det kan være grobunnen for en indre krise.
For å finne sitt autentiske selv, må man ta liv av gamle mønster, sette en strek for gamle opplevelser makt, og man må begynne reisen mot å sette grenser, prioritere egne behov, og tillate seg å være ekte i møte med omverdenen. Så klart i den grad man evner, men her er psyken nådeløs, den driver oss mot helhet enten vi ønsker eller ikke.
Psyken klarer ikke alltid å skille mellom psykologisk og fysisk virkelighet – derfor kan den psykologiske dødens nødvendighet oppleves som et behov for fysisk død. Slik kroppen gir signaler om at psyken ikke fungerer, kan psyken forsøke å avslutte kroppens opplevelse.
Den psykologiske døden er et kall til transformasjon – hvor det gamle selvet må dø for at et mer helhetlig og autentisk selv skal vokse frem. I en materialistisk verden er det lett å miste skillet mellom vår indre og ytre virkelighet. Men hvis vi forstår dødsimpulsen som en feiltolket følelse, ser vi at det gamle selvet bare ber om å få slippe taket, slik at noe nytt kan vokse frem.
Religion som Forbindelse og Forening
I denne søken etter mening er det viktig å forstå at religion, historier og symboler fortsatt er like kraftfull som de alltid har vært. Symbolikken og historiene er fortsatt menneskelige narrativer som bærer dyp mening og livsvisdom. Job viser oss at Gud kanskje setter igang et helvete for oss, men til syvende og sist er det vårt helvete og oss som mennesker å stille spørsmålstegn ved det.
Ordet religion stammer fra det latinske religare, som betyr “å binde sammen”. Dette understreker at religion i sin essens handler om forbindelser – enten det er mellom oss og det guddommelige, oss og andre mennesker, eller vårt indre selv. Denne forbindelsen er ikke bare ytre praksis, men en indre bevegelse mot helhet i oss selv.
På samme måte peker ordet yoga i hinduismen på en prosess av forening – spesielt foreningen av individet med det universelle. Det handler om å oppnå enhet – en sammensmeltning av kropp, sinn og ånd. Ordet henosis i gresk filosofi betyr “helhet”, og refererer til spirituell forening av det som er splittet.
I alkymien finnes begrepet rebis, som representerer denne foreningen av motsetninger – sol og måne, ytre og indre, maskulin og feminin, logikk og følelse, det jordiske og det guddommelige.
En universell lengsel
Religion, historie, myter og legender er i sin mest grunnleggende form et forsøk på å binde sammen det splittede – å vise at det finnes mening i møte med lidelse, tap og krise. Det er ikke nødvendigvis et ytre system eller en spesifikk tro, men en universell lengsel etter forening, helhet og forbindelse – fra mystisk kristendom til buddhisme, fra alkymi til psykologien.
En sann vei i livet er den som forener det individuelle med det universelle – som lar oss finne mening i lidelsen og vekst i det som ser ut som undergang.