Carl Gustav Jung

There is no coming to consciousness without pain.
— Carl Gustav Jung

Carl Gustav Jung (1875–1961) var en sveitsisk psykiater og grunnleggeren av analytisk psykologi. Han er mest kjent for sine teorier om det kollektive ubevisste, arketyper og individuasjonsprosessen. Jung mente at menneskesinnet består av både bevisste og ubevisste lag, hvor det ubevisste inneholder universelle symboler og mønstre som deles på tvers av kulturer.

Et av hans mest sentrale begreper var arketyper, som er grunnleggende psykologiske mønstre funnet i myter, drømmer og kunst. Han identifiserte blant annet arketypene Skyggen (den undertrykte delen av psyken), Anima og Animus (de feminine og maskuline sidene av individet), og Selvet (det høyere, integrerte jeget). Jung mente at psykisk helse avhenger av individuasjon – en prosess der en person integrerer ulike aspekter av sin personlighet og oppnår en dypere forståelse av seg selv.

Jung var også opptatt av symbolspråk, drømmetydning og mytologi, og han utviklet metoder som aktiv imaginering for å hjelpe mennesker med å utforske det ubevisste. Han hadde en holistisk tilnærming til psykologi, der han inkluderte elementer fra religion, alkymi og østlige filosofier. Hans tanker har hatt stor innflytelse på psykoterapi, kunst, litteratur og spiritualitet, og hans teorier brukes fortsatt i dag for å forstå menneskelig utvikling og selvinnsikt.